mandag 11. februar 2013

når ein først skal skyte nokon - arnfinn kolerud


Originaltittel: Når ein først skal skyte nokon 
Forfatter: Arnfinn Kolerud 
Utgitt av Samlaget i 2010 
Sidetall: 245
Måform: Nynorsk 

denne boka kan man velge om man vil lese som flere ulike historier rundt ulike personer, eller som en bygdehistorie om den lille bygda vassbygda, eller vassbygdi. nynorskbygda, eller nynorskbygdi. 
at jeg startet å lese denne var veldig tilfeldig. kom over den på biblioteket, og falt for omslaget. litt retro, med ivar aasen med hitlerbart og glorie. har iallfall aldri angret på at boka ble med meg hjem. 

har ikke lest den slavisk, da jeg har litt for mye som skjer for tiden, men det har ikke vært nødvendig for å holde kontroll. historiene handler om orm, som tidlig i boka stjeler postbilen fordi den leverer reklame på bokmål og ikke på nynorsk. den handler om bendik, som skal nynorske omverdenen og som får en stalker. i tillegg starter han opp kafeen åleriet, som bare serverer stjelt mat. den handler om den hemmelige klubben som skal drepe bjørnen ivar, da de er redd for at han skal bli den nye ivar, og at alle vil glemme ivar aasen. og kanskje det jeg synes er den morsomste historien, om da dirigenten blir kidnappet og pint fordi han har over 50% bokmålssanger på konserten. 

dette er nok ikke en bok for hvem som helst, men for de som synes at nynorsk er flott. den passer perfekt for lærere, med dårlig nynorskhumor og en forkjærlighet for sære mennesker i små bygder. den inneholder mye bygdehumor, og jeg har ledd høyt flere ganger. 

anbefales! 

2 kommentarer:

Lena sa...

Hahaha (til kommentaren over altså). Denne boken høres interessant ut. Takk for tips!

Ingaplinga sa...

Oh-man! virkelig passende kommentar til et bokinnlegg... tror e sletta det e, men du og e ha fått ledd iallfall! e hadde håpa to kommentara på bokmeldinga, og så kom d der...