mandag 23. juli 2012

barnepiken - kathryn stockett

Original tittel : The Help
Forfatter: Kathryn Stockett, oversatt av Mobica Carlsen
Utgitt av Cappelen Damm i 2010
Sidetall: 496
Målform: bokmål


en populærbok jeg har utsatt å lese fordi jeg trodde det var en sånn typisk poppis som jeg ikke kommer til å like. det tok jeg feil!

boken handler om livet i byen jackson på 1960-tallet, den handler om de hvite og deres hushjelper, de svarte. Man følger i hovedsak tre personer og deres liv som til stadig krysser seg.

Skeeter - nyutdannet og singel hvit ung dame. Til tross for at alle rundt henne forventer at hun skal finne en mann, gifte seg og få barn drømmer hun om et journalist/skribentliv. Dette går ikke ikke alltid like bra...

Aibileen - sort eldre hushjelp som jobber hos Elisabeth, Skeeters barndomsvenninne. Rolig, hyggelig og pliktoppfyllende.

Minny - sort hushjelp, som har byttet vertsfamilie en del. Kan være veldig frekk og rett fram, men er ærlig. Er gift med alkoholiker som slår, og har flere barn.

Skeeter får i oppdrag å skrive noe som kan vurderes av et forlag. Hun stjeler ideen til aibileens avdøde sønn, og så er ballen i gang. Sammen med Aibileen starter hun på boken som skal fortelle historiene til hushjelpene og om de hvite familiene. Samtidig skal Skeeter fungere i samfunnet, og i vennegjengen der de nekter å bruke samme toalett som de sorte.

Lærerik lesing som får deg til å både lære, tenke og le! Anbefales!

3 kommentarer:

Lena sa...

Ja, denne er god. Anbefaler også "Tilbake til Tall Oaks".

Ingaplinga sa...

Haha, d e den e les no! Tilfeldigvis plukka fra butikkhyllene til mamma for ei tid tilbake siden...

Lena sa...

Hihi:)