torsdag 21. juni 2012

tredve dager i sandefjord - vigdis hjorth

Original tittel : Tredve dager i Sandefjord 
Forfatter: Vigdis Hjorth 
Utgitt av Cappellen Damm i 2011

Sidetall: 264

Målform: bokmål


tordis er forfatter, hun skriver teaterstykker.hun er singel, kultivert, hører på p2, drikker vin daglig og har tre voksne barn. en dag har hun lyst på røyk, hun setter seg i bilen til tross for at hun har drukket, og ender opp med å krasje. hun blir dømt til 30 dager i fengsel, kvinnefengsel i sandefjord. 


hun er skeptisk til å reise, men vet at hun må sone sin dom. med seg i bagasjen har hun både litteratur, garn, nyinnkjøpt undertøy og datamaskinen sin. i håp om å få skrive på sitt nye teaterstykke. noe må hun jo gjøre. 


livet i fengselet blir nok ikke helt som hun hadde sett for seg. de andre innsatte har nok et helt annet grunnlag enn tordis. amfetamin, smugling og flere kjenner godt til fengselsystemet. hun blir tett knyttet til marita, og datteren til marita ann-anita. de får dele rom. de deler også hemmeligheter, og jobber sammen i systua. for alle må jobbe mens de er i fengsel. tordis deltar på kurs i matstell, og får kursbevis. hun syr vinhøner og drømmer om sine daglige vinglass. hun strikker og broderer. det blir lite litteratur, og lite skriving. 


hun drar paralleller mellom livet i fengselet og paradise hotel. fengselet mangler bare alkohol og et badebasseng. innestengt, uten kontakt med omverden og overvåket 24-7. 


til tross for tvil i forkant trives tordis i fengselet; "gå inn i din celle hvor liten den er så rommer den noe ditt hjerte har kjær"


jeg fikk et godt innblikk i livet innenfor murene, og ler godt av enkelte personskildringer. så ulike, men likevel med ting til felles. rart at personer som har så ulik bakgrunn faktisk får gode forhold, fordi de ikke har andre muligheter. en helt OK bok å lese, ingen topp og langt ifra bunn. veldig grei lesing i sommervarmen! 


boken er basert på forfatterens egne erfaringer da hun sonet sine 30 dager for fyllekjøring, i sandefjord. 

Ingen kommentarer: