tirsdag 19. juni 2012

drabant - holen og noguchi

denne boken fikk jeg tilsendt av cappelen damm i regi av deres bokbloggturne. i går var det lattermild som vurderte boken,  dragoart skal blogge om sine meninger i morgen! 


Original tittel : Drabant
Forfatter: Øyvind Holen og Mikael Noguchi
Utgitt av Cappellen Damm i 2012

Sidetall: uvisst

Målform: bokmål/slangdenne boken skulle jeg egentlig vurdere for en tid tilbake, men pga forsinkelser har den blitt utsatt to ganger. siste beskjed var at man skulle skrive innlegg når man hadde fått boken og hatt tid til å lese den. min opprinnelige dato var i dag, og tilfeldigvis lå boken i postkassen min i dag. 


jeg meldte meg på denne boken fordi det er en tegneserie, og jeg er ute etter å finne nye spennende lettleste bøker som kan fenge elever som ikke er like leseglade. i tillegg handler boken om tagging, noe som kanskje fenger spesielt godt gutter. en bok jeg så frem til å lese.


boken går tilbake til 1994, min ungdomstid. fredrik, med kallenavnet deks, flytter fra blaker til groruddalen. fra en normalfamilie i en enebolig, til en blokkleilighet sammen med mamma. fredrik mistrives, og tyr til tagging for å komme seg gjennom hverdagen uten særlig med venner. 


etter hvert får fredrik venner, og han roter seg inn i en del ulovlige forhold med både tagging og dop. 


slutten av boken er datert 2009, der to ungdommer går rundt og ser på de gamle taggingene og kommenterer historiene. i tillegg er det et etterord som heter "kampen mot taggerhuene". boken beskriver grafitti-miljøet veldig godt, og jeg synes det er veldig spennende å lese. god flyt, og veldig lettlest!


boken hadde fine og spennende tegninger, som appellerer til ungdommer(og slike som meg som tror de fremdeles er ungdommer). som sagt over, boken appellerer til meg. jeg synes det er god driv, og spennende å lese. men jeg er tvilende på om jeg kommer til å anbefale denne boken til elever på ungdomsskolen. kanskje har jeg blitt litt for gammel, men jeg mener at boken liberaliserer og gjør dop-delen litt for spennende. og med mine kunnskaper om hva som trigger ungdom i denne alderen, så blir det nok dessverre ikke noe anbefalt lektyre på mitt skolebibliotek. dessverre... for boken ER god!

9 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger sa...

Høres ut som en flott tegneserie:)Fin anmeldelse!:)Jeg leser for lite tegneserier....hm:) Ha en flott kveld:)

Ingaplinga sa...

Jeg har heller ikke interessert meg for så mye annet enn Nemi... Men etter å ha sett hvor mye det motiverer elevene til å lese bøker, så har jeg åpnet øynene for nye tegneseriebøker/romaner. anbefaler apefjes på det varmeste! en elev som som ikke leser bøker at all leste den boken på TRE timer!!! han var SÅ stolt av seg selv, og selvsagt var jeg enda mer stolt ;)

håper du har en finfin kveld du også!

Anonym sa...

Haha for en falsk holdning til rusmidler, ikke rart unga blir forvirra

Ingaplinga sa...

falsk holdning?
dette er forsket på, og i ungdomsskolealder skaper dette gjerne mer spenning enn frykt. det er en grunn til at en stor del av ant ikke er med i grunnskoleundervisning lenger ;)

Anja sa...

Innlegget ditt har blitt et tema på bokens offisielle FB side.

http://www.facebook.com/pages/Drabant/284930441564156

Ingaplinga sa...

haha, har sett det!
synes det er synd at folk ikke ser hvorfor jeg mener det. Jeg synes jo boken er veldig god, men at den kanskje KAN virke motsatt på en del umodne og unge barn.
Men for en moden leser vil jeg absolutt anbefale!

Er heller ingen skolebibliotekar, så jeg bestemmer ikke hva som kommer til å bli kjøpt inn på mitt skolebibliotek! Flaks vil nok noen si ;)

Ragnhild sa...

Jeg tror forfatteren er litt hårsår jeg. Har du sett twittermeldingen hans? Boken knebles av Nemi-lesende skolebibliotekar.... Skulle nesten tro han jobbet i VG! Hadde tenkt å lese boka, men er usikker nå....
Dette er jo din mening, og du slakter eller knebler ikke boken... Bra du våger å skrive din mening, det er nok ikke alle som våger det med en slik behandling!

Øyvind sa...

Twitter-meldinga var ironi. Det er så mange som føler seg kneblet om dagen, så jeg ville også være med i hylekoret. ;-)

Ingaplinga sa...

for min del er det viktigste at alle er ærlige. jeg har sagt at jeg liker boken godt, men som litteratur for mine elever tror jeg dessverre ikke dette er det rette...
for å lese denne boken mener jeg at leseren bør være moden! og nei, jeg anbefaler ikke nemi til mine elever ;)

men det er morsomt at folk engasjerer seg, tror aldri før jeg har hatt flere hits på et innlegg på en og samme dag!