lørdag 9. juni 2012

inn i elden - aina bass


Original tittel : Inn i elden 
Forfatter: Aina Basso 
Utgitt av Samlaget i 2012

Sidetall: 222 (med etterord)

Målform: nynorsk

på torsdag sneik jeg meg til å åpne en bokpakke adressert til skolens bibliotek *glede*
mange spennende bøker lå i den, også bøker som jeg allerede har lest i bokbloggturneen, men den boken som bare lyste mot meg var inn i elden. har lenge planlagt å lese boken, har bare ikke kommet meg til å låne den... 
men boken ble med i vesken min, og i går startet jeg å lese.

dette er tredjeboken til basso, og den andre ungdomsromanen hennes. 

vi går tilbake i tid, til da heksebrenning var "normalt". vi blir kjent med to ulike jenter, elen, rundt 12-13 år og dorothe nygift 16 åring. 

elen vokser opp sammen med mor, og en mengd med smøbrødre. noe far har de ikke. moren blir stadig gravid, og siste tilskudd får kallenavnet minus. han kan ikke snakke, og moren har han i tau. elen hater broren, og tror han er en byting. mor til elen kan stoppe blod, og hjelper stadig mennesker med problemer. hun blir beskyldt for å være en trollkvinne, og til slutt ender hun i fangekjelleren i slottet. 

dorothe blir vi kjent med når hun bor i københavn sammen med mor, far og en yngre søster, emilie, som hun er sterkt knyttet til. familien får stadig besøk av en eldre herre, og dorothe forstår at dette er mannen hun skal gifte seg med. rett etter bryllupet går turen med båt til norge, nord-norge. der skal johann være fut, og hun husfrue. hun gruer seg, men vet at hun skal klare det og bli en mye bedre husfrue enn moren sin. 

disse to personene møtes til slutt, men jeg vil ikke si så mye om hvordan og hvor!

dette er en bok jeg anbefaler! den er nok ikke like bra som ingen må vite, men den er lettlest, lærerik og underholdende. 
det jeg kanskje liker best er måten basso uttrykker seg på, det klinger så bra at jeg nesten har lyst til å lese høyt! 

4 kommentarer:

Lena sa...

Synest du "Ingen må vite" er betre? Eg synest denne er klart best av alle tre. Nydeleg språk har dei alle tre, men denne har meir historie og tyngde i hovudpersonane. meiner eg da:)

Lena sa...

Ps. Veldig kjekt når det kjem bokpakkar ja. Eg er ofte heldig og får låne først.

Ingaplinga sa...

ja, er nok fordi e lika godt sånne tragiske historie som ingen må vite...

men denne har også veldig spennende tema! men gir m litt assosiasjon til sånne husmorspornoseria som du kjøpe på butikken... MEN for all del; e syns dinne va 1000 ganga bedre enn dei ;)

Gråbekka`s Blogger sa...

Flott omtale:) Har lest "Ingen må vite" og den likte jeg kjempegodt, så jeg gleder meg til å lese denne også:) Ha en fin søndag!:)