tirsdag 15. november 2011

apefjes - naas og lilleeng

boken fikk jeg tilsendt av Cappelen Damm i regi av deres bokbloggturné.
i går var det synne larsen som anmeldte boken, i dag skal jeg prøve meg og i morgen er det aud j h sin tur ut. mitt bidrag kan du lese under bildet her!


Original tittel : Apefjes
Forfatter: Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleeng

Utgitt av Cappelen Damm  i 2011

Sidetall: 248


apefjes er en romantegneserie. et konsept mitt lærerhjerte faller for med en gang. allerede før jeg hadde åpnet boken kjente jeg at dette var noe jeg ville like.
boken har store bokstaver, små kapitler og hvert kapittel er delvis tegneserie. tegneserien er ikke brukt for å understreke eller illustrere noe i teksten, man må virkelig lese tegneserien for å få med seg alt. boken er kanskje ikke egnet for de aller mest svake leserne.

tegneserien er historien sett utenfra, teksten er sett fra martin, hovedpersonen i boka.

martin josefsson er 13 år gammel. martin bor sammen med mor, far er død. de to er stadig på flyttefot, og et sikkert tegn på at det snart er flyttetid er at mor har fått seg tre jobber. for å få det til å gå rundt økonomisk må hun jobbe konstant.
de bor sjelden på et sted i et helt år, derfor rekker de aldri å pakke ut alle flyttekassene sine, og flyttingen skjer brått... martin og mor har et anstrengt forhold, nok mye fordi mor jobber så mye.

martin har få venner, han rekker aldri å bygge seg noe vennskap før de må flytte. han reker gatelangs nattestid, og har startet å tagge i oslos gater under artistnavnet monky. spesialiteten er apefjes høyt oppe på bygninger.
i en flyttekasse har han funnet farens minidisc-spiller, den bruker han til å ta opp egne tanker. han har flere discer tilgjengelig, og på den ene discen kan man på spor 99 høre farens død...

martin konfronterer moren med lydsporet. hun forteller ikke hele sannheten, og martin vil finne ut av dette. plutselig innser han at han ikke er martin, og at mamma ikke er den hun gir seg ut for å være.
mer vil jeg ikke røpe, og slutten kan jeg ikke avsløre da siste siden inneholder teksten "fortsetter..." og ikke mer enn det... jeg vil vite mer, nu!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, syykt irriterendes!!
måå lese en oppfølger!