tirsdag 5. april 2011

pling i bollen - ingvild h. rishøy

Dette er mitt første bidrag til bokbloggturneen, og jeg må vel innrømme at da jeg så at debuten min skulle være med en rim og regle-bok så rynket jeg litt på nesen. Jeg kan vel ikke akkurat skryte av å være den støreste fan av verken rim eller regler. 

Boken mottok jeg i forrige uke, og var veldig spent. Åpent boka, leste første dikt og tenkte "huff... dette blir nok tungt!". Men der tok jeg heldigvis feil! Boken er kjempemorsom, man må bare lese litt i den først!


Jeg har lest flere av rimene mange ganger, og min absolutte favoritt er "Brennende kjærlighet", et dikt om kjærligheten mellom en brennesle og en manet. Hvordan forene livet på land og i havet?

Fru Brennesle og herr Manet
forelsket seg, så vidt jeg vet.
Og julikvelden var så skjønn
og han var rød, og hun var grønn.

Hun skrek: "Herr M, jeg er betatt
du er så slimete og glatt!"
Han svarte: "Åh, du er så smal!
Du er så grønn at jeg blir gal!"

- vil du lese hvordan det går, må du nesten lese i boka!

Diktet var faktisk så bra at jeg måtte ta det med på jobb, og hadde høytlesing på arbeidsrommet. Vi lo godt, og fant ut at dette passet jo perfekt i undervisning på ungdomstrinnet!

Denne boken passer like godt til voksen som til barn. For barn finnes det flere morsome rim, og for oss voksne ligger det mye voksenhumor bak.

Jeg liker også godt illustrasjonene til, de er det Bendik Kaltenborn som har laget. Litt "småbarnslige" tegninger, som viser akkurat hva diktet handler om! Da jeg så første dikt med illustrasjoner, var det egentlig den som fenget meg. Hvem var hvem? Favoritten der må nok være "En juletreselger med vårdepresjon".

Selv om rimene, både de fine og de ufine, inneholder mye tull. Så finner jeg også mye alvor bak de. Det er kanskje det jeg liker aller best. Ikke vet jeg om dette er planlagt, men jeg håper og tror det!

Rishøy har tidligere gitt ut bildeboken Unbrakomonsteret og to novellesamlinger. La stå og Historien om fru Berg.

Jeg anbefaler denne boken på det varmeste! Ikke som en bok man leser fra perm til perm, men som en bok man kan ta frem av og til. Le og humre, gjerne lese høyt for andre!

Marielle var negativ til boken i går, jeg er positiv til boken i dag. I dag er det uavgjort, og jeg lurer på hva Karin mener om boken. Hun skal vurdere den i morgen.

2 kommentarer:

Lena sa...

Jeg var ikke klar over at hun har gitt ut en rim- og reglebok. Fantastisk! Diktet minte litt de i Inger Hagerups samling Så rart. Kan tenke meg dere hadde det moro på pauserommet ja;)

Ingaplinga sa...

Den er absolutt verdt å lese! skulle tatt den med til trheim, men den ligger selvsagt igjen på jobb... orker ikke å dra ut bare for det nå...

mye likt hagerup ja, har vel blitt kobla mot ho før! måtte lese litt til småskolen i dag også, faktisk derfor boka ligger igjen, slik at de kan få låne den. den passer jo like godt til liten som til stor! selv om tegneserierimene bør være for litt større... ;)