søndag 20. mars 2011

aldri mer fri - liza marklund

da var boka endelig ferdig...

Må innrømme at denne boka har tatt litt tid å lese, ikke fordi den er kjedelig men fordi jeg har lest den samme historien i tre ulike Marklund-bøker.

Denne boken handler også om Maria Eriksen, ung svensk dame som fikk barn med feil person. Jeg har allerede lest den "første boken" om henne, På flukt, for to uker siden. Du kan lese om den boken her.

Nå er hun, sammen med datteren Emma, sønnen Robin og ektemannen Anders på flukt. Boken starter med flyturen til USA. Videre går turen hjem til Sverige, der de må ta den endelige bestemmelsen; Sverige er ikke stedet for dem å bli. Men hvor drar man når man er "papirløs" og målet er å ikke legge igjen noen spor.

De drar til Santiago, der de midlertid etablerer seg. Barna starter på skole, Mia starter en skole og engasjerer seg i skolens foreldreutvalg. Anders har vanskelig for å finne noe jobb, men hjelper til med barna. Det skjer mye i kretsen rundt familien Eriksen, og til slutt bestemmer de seg for å emigrere til USA. De bruker en bryllupsinvitasjon som innpass, og etter tre måneder i USA søker de om asyl.

Det er en lang kamp frem mot å få innvilget asyl, hvorfor kan ikke Sverige passe på sine egne så rikt land som det er? Hvordan kan det være reelt at man er så utsatt? Hvorfor er ikke noe annet gjort? Maria står på sitt, og kjemper. Anders har gitt opp, og kjemper kanskje litt imot? Emma og Robin ønsker å være en normalfamilie. De ønsker å være i nærheten av vennene sine, og de har ingen forhold til Sverige.

På slutten av boken får man vite hvordan det går med Maria, Emma, Robin og Anders i dag. Jeg hadde kanskje forventet meg en annen livssituasjon, men det skuffet meg ikke.

Jeg likte boken veldig godt, men det ble litt overkill for meg å lese den rett etter forrige bok.
Tre bøker av Liza Marklund handler om det samme emnet;

På flukt - bakgrunnen til Maria E, fra før hun møtter mannen med øynene og frem til hun drar til USA første gang.
Aldri mer fri - historen til Maria E fra hun drar til USA første gang og til "i dag".
Paradiset - Annika B-bok baserers på informasjonen om organisasjonen "Evigheten" som familien Eriksen bor hos.

De er alle gode bøker, men mitt tips er å bruke litt tid mellom hver bok!

1 kommentar:

Anne Berit sa...

Hei:) Jeg er på jakt etter denne boka! Har du den og lyst til å selge den? eller vet om noen andre som har den? send meg en mail hvis det :) annis_b85@hotmail.com