lørdag 5. mars 2011

på flukt - liza marklund

"På flukt" er en sann historie om en jente som fikk barn med feil mann.Handlingen tar sted på midten av 1980-tallet og utover til 1990.
Maria er en utadvendt, sprudlende og inkluderende jente. Glad i venner og familie. Planen er å bli lege, men siden hun trives så godt i hjembyen takker hun nei til studieplassen og blir bankfunksjonær i lokalbanken. Hun er smart, og behersker mange språk. På grunn av språkkunnnskapene kommer hun i god kontakt med asylmottaket i byen der hun hjelper til som tolk.

13. desember møter Maria det som skal bli hennes verste mareritt, en ung pen flyktning fra Midtøsten.Med de mørkeste øynene hun noen gang har sett.

I begynnelsen er han hyggelig og oppmerksom. Nyttårsaften overnatter han hos henne, året etter forlover de seg og Maria blir fort gravid. Da starter volden. Trusler og slag, slag mot magen og fosteret.
Maria er så dårlig under svangerskapet at hun bor store deler på sykehuset. Forloveden nekter å besøke henne, og benytter "friheten" til kriminalitet og å være med andre damer.

Maria føder en datter for tidlig, og dette blir en stor skuffelse siden forloveden ønsket seg en sønn. Forloveden ønsker at Maria skal konvertere til Islam. Maria tviler, men leser i Koranen for å slippe volden.
Den lille datteren får navnet Emma, og forloveden bor knapt sammen med dem. Når Emma er 2 måneder bryter han forlovelsen, men han nekter å gi slipp på Maria og Emma.

I begynnelsen dukker han opp i leiligheten, slipper Maria han ikke inn demonterer han inngangsdøren. Han truer både verbalt og fysisk, og skader både Maria og datteren. Men å gå til politiet våger ikke Maria. Gjør hun det vil han drepe både Maria, Emma og resten av Marias familie.

Maria treffer Anders når Emma er 8 måneder. Anders gir alt for kjærligheten, og ofrer sin frihet for å være sammen med sine to favorittjenter. 2 år gammel blir Emma storesøster til lille Robin. Like etterpå gifter Maria og Anders seg, i håp om at Marias eksforlovede skal forstå at det ikke er noe mulighet for han. Dette gjør han enda mer hissig, og han engasjerer blant annet sine kompiser i jakten på Maria. Kompisene gir alltid hverandre alibi, så det er vanskelig å dømme dem.

Til slutt får den lille familien på fire ikke lov til å gå utenfor dørene sine uten å ha følge av sosialtjenesten i kommunen. Det topper seg da eksforloveden møter opp på døren, truer Maria og Emma med kniv. Da må de forlate den flotte småbyen mot Marias ønsker.

1 år, 12 ulike bosteder, 2 ganger finner eksforloveden de. Ingen kontakt med nær familie. Ingen vet om de fire lever.

Emma får traumer etter det siste møtet med sin bilogiske far. Hun stenger seg inne, nekter å spise og å snakke. Hun slutter å gå, og starter å tisse på seg. Hvordan skal de få hjelp av lege så lenge de er på flukt?

Vil du vite hvordan det går med Emma, Maria, Robin og Anders bør du lese boken! Jeg har lånt "dobbelutgaven" av boken. I tillegg til denne inneholder boken også dokumentarromanen "Aldri mer fri" som er bygget på den sanne historien til Maria. Boken er lettlest, og veldig spennende. Hvor lang tid går det før hun må bytte hemmelig nummer. Rekker familien eller politiet fren før det er for sent? Hvor lang tid går det før Emma blir "kastet ut" av barnehagen?

300 lettleste sider, og etterpå sitter man igjen med gleden over å være i et normalt forhold! Over å aldri legge seg med frykt for å bli banket opp, frykt for å bli voldtatt eller frykt for å aldri våkne igjen...

2 kommentarer:

minstesysta sa...

skal absolutt lesast!!

Ingaplinga sa...

bra at e kan anbefale bøke til de da ;)