fredag 5. september 2014

Broren minOriginaltittel: broren min - om stoffmisbruk, skuffelse og søskenkjærlighet 
Forfatter: Eline Johnsen Helledal 
Utgitt av Gyldendal i 2012 
Sidetall: 163 
Målform: bokmål 

Boken handler om Eline og hennes storebror Henrik som er rusmisbrukere. Det handler om å være pårørende, om å bli skuffet, om å være redd, bekymret, håpefull og oppgitt. 

Eline bokser opp i em trygg familie, som barn nummer 3 av 4. De to første har faren fra sitt forrige forhold, men det er en familie og ikke mine og dine barn. De bokser opp i et fint hus med hage i Ski. Storebror Henrik er Elines store helt, og en drømmestorebror. Da han skal starte på ungdomsskolen flytter han til moren sin på Lillehammer. Henrik er utadvendt, og havner fort i feil gjeng. Han skulker, og havner på skråplanet. Etter en tid flytter han tilbake til Ski, men det er gjort. Han er rusavhengig. 

Eline blir med i en artikkelkonkurranse i A-magasinet, og vinner med artikkelen om å ha en rusavhengig storebror. Dette ender opp i en bok. I boken får vi være med 19 år gamle Eline i jobben frem mot det ferdige nokresultatet. Boken skal være et samarbeid mellom henne og storebror, rusmisbrukeren og den pårørende. Det er vanskelig å samarbeide når det kan gå flere måneder uten livstegn fra storebror. 

Det er en fin, trist og ærlig bok. Den viser begge sider av familielivet, kjærligheten, oppgittheten, frykten og gleden. 

Absolutt verdt å lese! 

Ingen kommentarer: