tirsdag 19. november 2013

Døtre av Norge - Gunhild M HaugnesOriginaltittel: Døtre av Norge 
Forfatter: Gunhild M Haugnes 
Utgitt av Viking Media i 2013 
Sidetall: 290 
Målform: bokmål 

En familiesaga om sterke slangemerkede kvinner, en i hvert ledd. 

Boken starter med en prolog fra en bygd i Finnmark i 1650, en ung kvinne med navn Maja er brent på bålet. Maja etterlater seg en datter, Matilda, og hun flykter sørover. Bort fra skam og mistro. 

Boken tar så utgangspunkt i en samtale mellom mor Marie og datter Merete i 2009. De er på kafé, og begge er slangemerkede. Merete skal endelig få høre historien om familien sin. Vi blir tatt med tilbake til  Sunnmøre rundt 1900-tallet. Her får vi historien til Margrete, som blir født samme dag som storebror og far dør på havet. Det går rykter om at hun er spesiell, og til slutt flytter hun sammen med tante Marit til Kristiania. Tante Marit er kvinnerettsforkjemper, lærer og lesbisk. Veldig uvanlig på denne tiden. 

Margrete storkoser seg i Kristiania, men savner selvsagt hjem til Utværet på Sunnmøre. Hun drar hjem hver sommer, og da svigerinnen føder tvillinger blir Margrete igjen for å passe på lille og svake Siv. Hun savner Kristiania, og ønsker å fullføre utdanningen. Hun møter Johan, som skal arve en gård i Trøndelag, og de blir kjærester. 

Etter endt sykesøsterutdanning flytter Margrete til Tingnes i Trøndelag. Hun gifter deg, og får en både og mottakelse fra sitt nye hjemsted. Margrete og johan får tre barn, to gutter og Marie. Marie er en opprører, vil ikke jobbe med husmorrelaterte oppgaver, men trekkes mot botanikkrn og farens tømmerarbeid. 

For ikke å røpe for mye får resten bli opp til deg om du vil lese. Boken er helt OK. Likte best de forhistoriske delene, og ikke like godt slutten som er i "nåtid". Hadde dette vært opp til meg hadde jeg heller sett at det ble en seire med en bok for hver kvinne, det ble vel mye informasjon om mange vinner med spennende historier. 

Ingen kommentarer: