lørdag 7. september 2013

Ære - elif shafakOriginaltittel: honour
Forfatter: Elif Shafak, oversatt av Bente Klinge 
Utgitt av Aschehoug i 2011
Sidetall: 396
Målform: bokmål

Moren min døde to ganger. Jeg lovet meg selv at jeg aldri ville la hennes historie bli glemt... 

I Tyrkia i 1945 blir det født to tvillinger, Pembe og Jamila. Rosa og Vakker. De vokser opp i en familie med mange barn, bare jenter. Til tross for sterke bånd blir livene veldig ulik. 

Pembe gifter seg med Adem, som igjen er forelsket i Jamila. Pembe og Adem får to barn og flytter til London. Til tross for at de bor i en moderne storby lever de under tyrkiske regler. Forholdet skranter mer og mer, og de tre barna Iskender, Esma og Yunus vokser i ulike retninger. 

Iskender blir familiens sjef når Adem stikker av med en stripper, Esma er faglig interessert og Yunus trekkes mot husokkupantene. Pembe må jobbe for å få få endene til å møtes. Hun møter Elias og opplever endelig ekte kjærlighet. Til tross for at Adem har forlatt familien nekter han å skilles, det er skam. Enda verre blir det når Iskender finner ut at moren gjør skam av familien...

I boken blir vi kjent med tvillingenes liv, vi blir kjent med Iskender gjennom hans brev fra fengselet og med esmas bitterhet mot både far og bror. Til tross for at hun er forbannet kutter hun ikke ut morderbroren. Det handler om ære og familie, og om det gammeldagse synet på familie og tilhørighet. 

Anbefales! 

2 kommentarer:

Lena sa...

Denne har jeg ikke hørt om. Takk for tipset!

Ingaplinga sa...

Den e finfin, og overraskende! Sto tilfeldig m "skrikende" farga og fikk min oppmerksomhet! Anbefales ja! Har faktisk snike litt på din blogg i dag for tips. Ha vært inne i ei boktørke, men starta på dagens tredje bok no!