søndag 30. desember 2012

gulldronning, perledronning - margaret skjelbred


Originaltittel: Gulldronning, perledronning
Forfatter: Margaret Skjelbred
Utgitt på Tiden Norsk Forlag i 2004
Sidetall: 208
Målform: bokmål 

Morfar har fortalt meg om Nattbildet.
Nei, ikke om selve Nattbildet, det er det bare jeg som kjenner.
Men han har fortalt at sommeren etter at jeg hadde fylt sju år
dukket marerittene mine opp igjen, etter å ha vært borte i måneder og år. 

Nesten hver natt kom bamsene og de store hendene.
Uten ord, uten gråt, satt jeg skjelvende som et ospeløv i senga mi.
Ospeløv skjelver bare fordi de står på tå på stilken sin og tripper i vinden, sier morfar. 

boken handler om forholdet mellom signhild og morfar. morfar er nå gammel, og signhild er voksen, men deres nære forhold har de bevart. morfar ligger for døden, og signhild er der for å ta farvell. vi får tilbakeblikk i livene deres, og i livet til signhilds mor liv. hun binder dem sammen, men ingen har hatt noe særlig forhold til henne.

morfar vokste opp i en bygd. han endte opp med å gifte seg med den "nest beste", og da hun døde rett etter fødselen, forlot morfar bygda og barnet. jentebarnet fikk navnet liv, og vokste opp hos morfars store kjærlighet og hennes mann, som var barnløse. signhild er et resultat av overgrepene stefaren hadde på liv i ung alder.

da stemor forstår at liv er gravid, blir hun sendt til byen, og alle bånd kuttes. stemor order en leilighet, og stefar sender almisser hver måned.  liv føder signhild, eller hildr som hun selv vil kalle barnet. liv er svært preget av oppveksten, og hører stemmer. hun savner omsorg og kjærlighet, og finner seg en mann som ikke gjør livet enklere. dette ender tragisk.

morfar vet at han har skuffet alle, og ikke minst har han skuffet liv enormt med å dra sin vei, og la henne bli utsatt for overgrep. da morfar får informasjon om den tragiske ulykken kommer han hjem til norge for å ta seg av signhild. signhild er på dette tidspunktet 4-5 år, og har store traumer. han skåner henne for omverden, og lar henne leve i en eventyrverden.

morfar og signhild bor i berget, og vi får bli med på deres tur ut av berget og inn i den normale verden. hvordan de kjemper mot nattbildet, at de besøker liv på galehuset og at signhild starter på skolen. morfar en den trygge havnen, han er prisen og signhild er prinsessen.

en veldig sterk, men også veldig fin bok. som skildrer et nydelig forhold mellom morfar og barnebarn. en morfar som angrer på sitt fravær for datteren, og tar det igjen så det holder til barnebarnet.

anbefales!

Ingen kommentarer: