onsdag 8. august 2012

storesøster astrid - norunn amundsenOriginal tittel : Storesøster Astrid
Forfatter: Norunn Amundsen
Utgitt av Spartacus forlag i 2011
Sidetall: 126
Målform: bokmål


astrid blir født under andre verdenskrig. hun er den førstefødte, og hun har downs syndrom. hun er høyt elsket av familien, men naboene baksnakker og mener at hun er en bytting. de smuger seg til å se i vognen når mor til astrid er på butikken. 

når astrid er fem år blir hun storesøster til forfatteren, norunn. dette er en bok som forteller om hvordan det er å vokse opp med en storesøster som ikke er helt som alle andre. om hvordan hun forstår som 7 åring at storesøster er "syk". 

astrid er både en byrde og en glede for familien. foreldrene skiller lag, og de to søstrene blir plassert hos hver sin forelder. de ser hverandre sjelden. astrid flytter etterhvert på institusjon, der hun blir frem til hun dør. 

vi får et innblikk i institusjonslivet, og blir kjent med både fordeler og ulemper. om kampen lillesøster tar for at storesøster skal få et verdig liv, og en verdig død. 

jeg anbefaler virkelig denne boken, den er kjempefin men også veldig trist! boken er lettlest, og sammenlagt har jeg nok bare brukt en time eller to. boken var ferdig på ca et halvt døgn. 

etter å ha lest boken er jeg ufattlig glad for at menneskesynet har endret seg så masse fra midten av 1900-tallet. til tross for at vi har en vei å gå fremdeles... 

Ingen kommentarer: