søndag 29. mai 2011

fra asken til ilden - helge arstad

Vi er tilbake i juli 2003, det er 1 år siden debutboken "Gal...Jeg? Nei, bare litt spiseforstyrret" kom ut. I behandlingen er vi to år frem.
Hege har innsett at hun har problem, og hun har innsett at det er vanskelig å bli frisk. Neste håp er M.H.E.Klinikken i Mora, Sverige. Hege har vært snakket med noen som sier at dette er eneste stedet man blir tatt på alvor.Hege har tre besøk på Modum Bad bak seg, ut særlig hell. Nå står Sverige for tur. Synet på de to behandlingsstedene er totalt ulikt, på Modum sitter man "innelåst" i seks mnd, på M.H.E.klinikken har man 6 femdagesbesøk i løpet av et halvt år. Da bor man på et hotellignende sted, der man ordner alt av mat selv. I tillegg har man daglige samtaler med terapaut og diverse andre behandlere. De får blant annet akupunktur og trykk-behandling.

I boken blir vi med på behandlingen på M.H.E.-klinikken. Vi opplever kampen mot det å måtte spise, hvor uvel Hege blir av Anna, en anorektisk medpasient som søker kontakt. Hege mestrer plutselig mange flere situasjoner enn hva hun har gjort før, men den sosiale biten har hun fremdeles problem med. Like mye som at mat er et arbeidsområde blir den sosialebiten også et arbeidsområde. Hun har ofte kontakt med terapaut Micke på e-mail. Han oppmuntrer og er dønn ærlig. De to knytter et sterkt bånd, og jeg blir rørt av  å lese mailene mellom de.

Dette er en veldig sterk og brutal bok. Hege er en sterk person som våger å stå frem med sin grusomme historie. Det anstrengte forholdet startet tidlig, og allerede på barneskolen spydde hun for første gang. Hun ble mishandlet, og alt dette forteller hun om. Hun sliter med både anorektiske og bulimiske tanker. Hun kan sulte seg i det uendelige, og bare spise 1 eple oppdelt i 48 biter. Hun kan også overspise, for så å spy. På slutten av boken er hun flink til å la være å spy, hun går opp i vekt og dette er traumatisk for henne. På en eller annen måte må hun få ut smertene, da velger hun å kutte seg selv...

Jeg skal ikke røpe mer av boken, men kan si så mye at jeg i skrivende stund sitter med et stort ønske å høre hvordan det går med Hege i dag. Hva gjør hun? Hvilke problem har hun kommet borti i etterkant av bøkene? Har hun fremdeles kontakt med Micke? 

Ingen kommentarer: