onsdag 20. april 2011

sorg og sommerfugler - gunn hild lem

huff og huff eller fantastisk bok?

jeg ble bergtatt temmelig fort, og det var vanskelig å legge bort boka. tårene trillet, jeg lo og tenkte.
hvordan er det å miste den du er aller mest gla i? hvordan kan man klare å gå videre, og ikke minst når man har to små barn å ta seg av? hvorda kan man få hverdagen til å gå rundt?boken handler om gunn hild lem, også kjent som bloggeren aracnhe. hun var gift med steinar lem, de hadde to barn sammen, tvillinger. på kort tid fikk han dødsom. kreft, uhelbredelig kreft. tiden de hadde igjen var kort, så alt for kort.

boken starter vinteren 2009, steinar er syk og de venter på tilbakemelding om hva det er som feiler han. han som før var sterk, mangler nå krefter. han som før svettet, kaldsvetter og fryser for den minste ting. de vet noe er galt, men hvor galt er det? vi får være med på tankene i ventetiden, og hvordan det er å få dødsdommen. hvor lenge har han igjen å leve? er det snakk om uker - måneder eller kanskje år? finnes det noe alternativ behandling? kan han bli frisk? finnes det en gud som kan helbrede?

sykdommen tar så alt for raskt overhånd, den dreper sakte. den ødelegger familieidyllen.
hvordan får man tid og overskudd til en syk mann og tvillingjentene på 6 år? man vet at det er lite tid igjen, og den siste tiden vil man gjerne ha hellig sammen men mannen man elsker over alt på jord. hvordan kan man nyte tiden når den man elsker kjemper mot kreften. kjemper om å overleve og om å få slippe smertene.

steinar dør i slutten av april, det blir en uke i vakum. en uke der det viktigste er å overleve, fortrenge tanker og lengsel. så blir det begravelse, og siden steinar var en kjent person er det mye fokus rundt begravelsen. media som gunn hild allerede har et anstrengt forhold til. begravelsen skal være et siste farvel, blir den like personlig med kamera og journalister tilstede?

det er vanskelig å få et normalt liv etterpå. huset må selges, tankene om å leve nært naturen blir byttet mot å leve i byen. jentene må få en stabil hverdag, finnes det en skole de kan gå på?

det er mye smerte og sorg, og de tre som er igjen reagerer på ulike vis. tilfeldigvis får de tilbud om et familieopphold på montebello, et senter for unge familier som har mistet en forelder av kreft. her møter de mats og hans to jenter. mats har mistet sin kone etter syv år med sykdommen. mats og gunn hilde knytter sterke bånd, men er dette lov?

for meg har boken to deler, en med steinar og en med mats. en før døden og en etter døden. begge delene har mye smerte og mye glede. det å gå gjennom prosesser som dette, samtidig som mediene hele tiden følger med må være ufattelig tøft. jeg synes gunn hild lem er en utrolig tøff dame! hun fortjente virkelig å bli årets mamma i 2009, selv om hun selv kanskje ikke følte på det.

hun er kjempetøff som våger å gi sorg et ansikt. det å utlevere seg selv, på godt og vondt kreves mot!
boken er både for de som har mistet noen, for de som skal miste noen og for de som bør forstå hvordan det er å miste noen. boken passer til alle!

jeg priser meg lykkelig for at jeg ikke har gått gjennom dette, og heldigvis vet man ikke hva morgendagen bringer!

Ingen kommentarer: