torsdag 3. mars 2011

meg eier ingen - åsa liderborg

Mig äger ingen
ei ens jag själv.
Gunnar EklöfMeg eier ingen er en fortelling om å vokse opp alene med en alkoholisert far. Historien er sann.

Mor til Åsa forlater mann og barn tidlig, hun lar lille Åsa blir igjen hos pappa Laffe. Åsa og pappa knytter sterke bånd. De er avhengige av hverandre. Åsa går i barnehagen, og pappa jobber på metallverket. De har en rutinepreget hverdag. Opp tidlig, så sykler de til barnehagen. Åsa sitter bakpå. Hun møter ofte opp før åpningstiden, og vaskedamen tar henne inn. Pappa sykler videre til arbeid, og stempler inn til rett tid. 

Seks minutter over fire, hver ettermiddag, stemper pappa ut. Setter seg på sykkelen og henter Åsa i barnehagen. Åsa kjenner godt igjen lydene når han kommer. Han småflørter med tantene, og ingen reagerer på at han lukter alkohol. Alle pengene til pappa går til alkohol, så middag spiser de hos farmor og farfar. 

Lønningsdagen handler de gjerne inn ekstra god mat som krabbe, Lundius-brød og prastost. Utenpå er alt bra. De har de peneste blomstene på altanen, og fineste pynten i vinduet. Vinduet i blokka ser ut som luke 24. i en adventskalender. 

Åsa blir eldre, og selv om hun elsker faren sin over alt på jord skjemmer hun seg også over han. De sklir mer og mer bort fra hverandre, og til slutt flytter Åsa til mor som har etablert seg med ny mann og barn. Det går lengre og lengre tid mellom hvert besøk. Dumme unskyldninger fra Åsa, og en pappa som forstår så alt for mye. 

Pappa mister jobben, og det går stadig nedover med han. Han får ikke ny jobb, og mister til slutt arbeidsledighetstrygden. Åsa derimot tar høyere utdanning, som den første kvinnelige på farssiden. Den dagen hun får doktorgraden sin er ikke pappa invitert, men han sender henne en konvolutt med hilsen og penger. 

Åsa etablerer seg med mann og barn, Amanda og Maxim. Forholdet mellom Amnda og morfar er sterkt, nesten som mellom Åsa og pappa da de var små. 

Siste gang Åsa snakker med pappa er han syk. Det er nyttårsaften, og han nekter å kontakte lege. Pappa blir funnet i klokkeradiosengen, med åpent belte. Han har måttet lette på trykket i magen. Det er vanskelig å si om han døde med smerter, eller bare sovnet inn. 

Mange tanker går gjennom Åsa. Hun vil gi pappa en verdig begravelse som passer han. Søskene til pappa liker ikke det Åsa planlegger. Hvordan kan Åsa gi pappa en verdig begravelse, når hun faktisk ikkje kjente til livet hans de siste 20 årene? Hvem var vennene hans? Hvilket liv levde han egentlig etter at hun forlot han? Han sto jo både uten henne og jobb.

Boken er nydelig trist. Man får innblikk i et liv fylt med kjærlighet, men uten store materielle goder. Et liv i arbeiderklassen, med mål å komme seg gjennom dagen, uken og frem til neste lønning. 
Et liv som er ulikt på utsiden, og på innsiden. Et forhold mellom far og datter som er kjempesterkt, samtidig som det er preget av skyld fra begge sider. 

Dette er en bok jeg anbefaler, og enda bedre er det at boken er satt opp som teaterstykke og er på "veien" nå. Hit i Ålesund kommer de 24. mars, og jeg lurer på å dra!

2 kommentarer:

Beatelill sa...

Jeg har ikke lest boken, men har bestilt billetter til teaterforestillingen. Gleder meg masse! Den kommer hit den 14 april, så ennå en stund igjen å vente :)

Ingaplinga sa...

Anbefaler å lese boken! Den var egentlig veldig lettlest, men siden den var så "trist" å lese, så måtte jeg pause flere ganger...

Har ikke helt bestemt meg for om jeg skal gå på teateret ennå, er redd for at det skal "skiple" meg... Vil heller ikke dra sammen med hvem som helst, og vi iallefall ikke gå alene... Dilemma!