fredag 28. februar 2014

Maya - Isabel AllendeOriginaltittel: El cuaderno de Maya 
Forfatter: Isabel Allende, oversatt til norsk av Kari og Kjell Risvik 
Utgitt av Gyldendal i 2011
Sidetall: 394
Målform: bokmål 

Maya er oppvokst hos sin biologiske bestemor, Nini og hennes mann Popo. Far, flygeren Andres og mor, Lapplandsdronningen har hun sett lite til. Nini flyktet til Canada fra Chile da hennes ektemann døde av hjerteinfarkt. 
Hos Nini og Popo lever Maya beskyttet, og et fantastisk liv. Helt til bestefar Popo dør. Popo har vært klippen i livet til Maya, og hun ender til slutt opp på kjøret. 

Boken starter i det Maya er på vei til Chiloe, en øy utenfor Chile. Hun drar til øyen for å rømme fra fortiden, og for å komme på rett kjør. På øyen skal hun bo hos Ninis venn, Manuel. Manuel er gammel krigsfange, og bor alene i et hus uten dører. På den lille øya bor det bare 300 innbyggere, og vi tar del i det daglige livet der Maya jobber på den lokale skolen, trener fotballaget og knytter bånd til Manuel. Samtidig får vi tilbakeblikk på livet som har vært. Fra alt gikk den gale veien, et opphold i Las Vegas mørkere gater og på flukt fra mafia og politi. 

Fortiden innhenter både Maya og Manuel... Tortur og dop, uten klisjeer. 

En fin bok, litt tung i begynnelsen, men når man kommer inn i historien går det plutselig lettere. Er nok ingen WOW-bok. Synes at en del av plottene er veldig innlysende, men liker den likevel! 
Boken har ligget på min huskeliste en stund, og så faktisk at den er på Mamutsalg i år! Løp og kjøp!0? Eller lån på biblioteket som jeg gjorde... Hos meg har den vært litt for lenge på lån nå, gikk som sagt litt tungt i begynnelsen, men de siste dagene har jeg slukt de siste 200 sidene! 

Ingen kommentarer: