mandag 25. april 2011

ulovlig norsk - maria amelie

de fleste har nok fått med seg mye om denne boken i forkant, det hadde i alle fall jeg! hadde også hatt plan om å lese boka lenge, men hver gang jeg skulle låne den var den utlånt... til slutt ble det venteliste, som nr 4 og boken ble min for 30 dager tirsdag i påskeuken.boken handler om maria amelie, som egentlig heter madina. hun kom til norge for cirka åtte år siden som asylsøker. sammen med mor og far. de kom fra kaukasus, via finland.
de kom kjørende i en gammel opel, over landegrensen og endte opp i tromsø. for å ha mulighet til å kunne søke asyl måtte de kvitte seg med alle minnene og sporene etter finland, og dikte opp en historie om å komme over landegrensen illegalt på en trailer.

fra tromsø gikk turen til oslo, før de endte opp på et asylmottak i tønsberg. løgnen ble avslørt, og de fikk avslag på søknaden nesten før intervjuene var gjennomgått, sansynligvis fordi de kom i konflikt med advokaten som ikke ønsket annet enn telefonkontakt. de skulle jo ut av landet uansett.

etter avslaget var valget; sendes hjem eller bli i norge, ulovlig. de valgte det siste.

i første del av boken får vi lese utdrag av dagboken til maria. fra hun drar fra finland, vi får tilbakeblikk til tiden i kaukasus og da hun måtte flytte fra foreldrene i fare for kidnapping. vi får høre om et OK liv med privatsjåfør og livvakter, men likevel et stort ønske om å være normal som alle andre. og å leve uten frykt.

i andre del er maria ferdig med utdannelsen sin. hun har to år på vgs og fem år ved ntnu i trondheim. hun har tatt sosialantopologi, og har hatt kontakt med thomas hylland eriksen. hun har arrangert forfatter-foredrag med flere kjente norske forfattere, hun har jobbet ved Studentersamfundet, med ByLarm, Slotsfjellfestivalen og Hove festivalen. Hun har vært med BigBang på norgesturne, og funnet ut hva livet er. livet er i norge. hun føler seg hjemme her.

det siste valget hun må ta er om hun skal gi ut boken sin, og øke faren eller om hun skal la være, få falsk pass og holde frem sitt gode liv. hun velger det første, og i etterkant vet vi at det førte til at hun ble sendt ut av landet.

boken var personlig og veldig enkel å lese. jeg likte den, selv om det nok ikke står som en av favorittene så vil jeg anbefale å lese den. bare for å forstå litt mer tanker rundt det å være asylsøker. jeg likte nok best da hun skrev om tankene rundt jenter i samfunnet. at vi norske var opptatt av hvor mange vi hadde rotet med, og hvor fulle vi hadde vært. selv om avstanden ikke er så alt for stor, så er forskjellene i kulturen KJEMPESTOR. og det tror jeg kan være noe av det vanskeligste for asylsøkere...

3 kommentarer:

Lena sa...

God omtale! Jeg vil anbefale deg å lese Amal Aden sine bøker. Hun kom til Norge etter å ha vært gatebarn i Somalia - og skriver mye om dette med kjønns-, og kulturforskjeller, integrering og hvordan hun ble mottatt i Norge. De er korte og lettleste, men likevel tungtfordøyelige.

Ingaplinga sa...

takk takk!
har faktisk funnet amal aden på nettbiblioteket mitt, så den skal nok få bli med hjem etter at e har lest den stabelen som står i heimen...

kjekt med boktips, for e føle at e må utvide krim-horisonten min...

Lena sa...

Jeg kom på en bok som heter Djeveljente. Tror forfatteren heter Mina Bai. Om tvangsgifting. Leste den ut på en kveld. God bok jeg tror du vil like.